Proces powstawania wina

Wina gronowe są napojem wytwarzanym w wyniku fermentacji alkoholowej soku ze świeżych winogron. Takie stwierdzenie może nam prezentować łatwość zadań winiarskich, aczkolwiek od momentu zbioru winogron do czasu uzyskania gotowego do wypicia, pysznego wina ścieżka jest trudna i odległa. W państwach, gdzie wpaja się tradycje winiarskie początkującym winiarzom jest zdecydowanie łatwiej.

Precyzyjna technologia wyrobu wina gronowego jest powszechnie dostępna w fachowej literaturze, a pilnie ochraniane tajniki kultury winiarskiej przekazywane są zazwyczaj z ojca na syna. Producent wina może korzystać z najświeższych osiągnięć nauki oraz techniki. W licznych krajach profesja tworzenia win to spora gałąź gospodarki narodowej, bardzo pieczołowicie nadzorowana, ale równocześnie popierana przez państwo.

Moszcz jest to świeżo wyciśnięty sok owocowy, lub warzywny, posiadający skórki, nasiona i łodyżki owoców. Duża zawartość glukozy, zazwyczaj między 10-15% sprawia, że jest on używany przy produkcji syropów owocowych. Jednak głównym kierunkiem produkcji moszczu jest jego zastosowanie w produkcji winiarskiej. Okres, który upływa od utworzenia moszczu do jego filtracji jest niezwykle ważny, bowiem w tym właśnie okresie z miazgi przedostają się do soku substancje smakowo-aromatyczne decydujące o późniejszym smaku i kolorze wina, jak także określona ilość drożdży bytujących na skórce.

W określonym momencie, o którym to zawsze decyduje mistrz winiarski, moszcze gronowe poddaje się filtracji, a resztę miazgi dodatkowo wyciska się żeby odzyskać związany w niej płyn. Do soku uzyskanego w pierwszej filtracji dodaje się drożdże, żeby zintensyfikować proces fermentacji, a płyn wyciśnięty z owoców rozcieńcza się wodą oraz stosuje do produkcji drugiej porcji wina gorszej jakości.



Powiązane słowa: