Gdzie powstaje wino lodowe?

To wino nie jest do polewania deserów lodowych. Wino lodowe jest winem likierowym, wyjątkowo aromatycznym, o miłej kwasowości i strasznie słodkie. Wykonanie  win typu wina lodowe zmusza specjalnych warunków klimatycznych, techniki oraz zapasów z czasem. Wyrabiane jest z gron, które doczekają zimowych przymrozków. Zbiór można poczynić dopiero wtedy, gdy temperatura spadnie poniżej – 7°C.

Na pozór pierwsze wino lodowe zaistniało w 1794 roku w Niemczech, w regionie Frankonii. Obecnie głównym producentem jest Kanada. Wino lodowe produkuje się jeno z winogron zamarzniętych w uwarunkowaniach naturalnych. Jak tworzy się tego rodzaju wino – na pewno nie jest to prościuteńkie. Pierwszym mankamentem może być już sam czas zbiorów. Niekiedy, nie da się w ogóle zrealizować wina lodowego w danym roku, ponieważ owoce nie zamarzną odpowiednio.

Podczas winobrania jest ciągła rywalizacja z czasem: aby grona nie rozmarzły, powinniśmy zebrać je i wycisnąć przed porannym wzrostem temperatury, tłoczenie gron powinno odbywać się we właściwym tempie. Zbyt prędkie – grozi zablokowaniem maszyny przez powstałą lodową skorupę. Zbyt czułe wyciskanie, może niespodziewanie zakończone pozostać wzrostem temperatury powietrza. Zazwyczaj od początku zbioru do końca tłoczenia mija zaledwie kilka godzin, zaś zbiory odbywają się ręcznie, trzeba więc dobrej współpracy sporej grupy osób. Proces fermentacji przebiega wolno – dłużej niż w toku tradycyjnie robionego wina. Zamiast kilkunastu dni, trwa to kilkanaście miesięcy.

Jednak efekt wart jest całego zachodu. Wino lodowe potrafi nabierać dodatkowych walorów, leżakując poprzez 40 lat i więcej. Wino lodowe znakomicie przydaje się do degustowania samo, jesteśmy w stanie je integrować z foie gras, niebieskim serem, dobre jest jako deser do kawy, do sałatki z owoców albo włoskich orzechów.



Powiązane słowa: